Friterad avocado med baconmousse
100 gr | bacon |
1 msk | finhackad rödlök |
1 ½ dl | grädde |
salt och svartpeppar | |
2 | avokado |
4 msk | vetemjöl + en liten nypa salt |
1-2 | uppvispat ägg + 1 msk vatten |
1 dl | skorpmjöl |
3 dl | ryps eller solrosolja |
4 msk | kråkbärsgelé eller annan gelé |
Finhacka bacon och fräs i het stekpanna. Låt svalna. Vispa grädden men inte för hårt. Tillsätt avsvalnad bacon och finhackad rödlök. Smaksätt med svartpeppar och eventuellt lite salt. Låt stå i kylskåpet.
Dela avokadon, slå en stor kniv i kärnan och vrid med kniven kärnan ur avokadon. Skala avokadon försiktigt och dela varje del i 4 klyftor på längden. Vänd klyftorna först i vetemjöl som kryddats med en liten nypa salt, sen i ägget som vispats försiktigt med vatten. Vänd klyftorna i skorpmjöl så alla ytor täcks av skorpmjölet. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en smal kastrull. Pröva temperaturen genom att fritera en liten bit vit bröd. Om den blir gyllenbrun och bubblar är oljan lagom het. Fritera avokadoklyftorna några åt gången till gyllenbrun färg och låt rinna av på hushållspapper. Komponera en vacker förrättstallrik med baconmousse, avokado och gelé.